Style Sampler

Layout Style

Patterns for Boxed Mode

Backgrounds for Boxed Mode

All fields are required.

Close Appointment form

Fysiotherapie

Fysiotherapie

Wat is een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut is een “specialist in bewegen”. Met name wanneer dit bewegen fout gaat en klachten / problemen gaat geven kan een fysiotherapeut u hulp bieden. De fysiotherapeut heeft kennis van onder andere: anatomie, fysiologie, neurologie, orthopedie, biomechanica, trainingsleer, ziektes (met name die te maken hebben met bewegen: bijv: osteoporose, whiplash, Claudicatio Intermittens, hartfalen, COPD, nieuwe heupen/knieën, operaties aan gewrichten….etc.) en veelvoorkomende klachten aan rug, nek, knieën, polsen, heupen, elleboog, schouders, spieren, pezen.

Waarom naar de fysiotherapeut?

Jaarlijks gaan er in Nederland ongeveer 2,5 miljoen mensen naar de fysiotherapeut. Meestal zijn er problemen met het bewegingsapparaat. Er kan sprake zijn van b.v. een specifieke overbelasting door het werk, een sportblessure, herstel na een operatie en klachten die horen bij het ouder worden.

Fysiotherapeutisch onderzoek

Tijdens het eerste bezoek doet de fysiotherapeut onderzoek naar uw klachten. Er worden vragen gesteld over de soort klachten (pijn, krachtverlies, gevoelloosheid, loopproblemen etc…), tevens vind een lichamelijk onderzoek plaats om een goed beeld te krijgen van de oorzaak van uw klachten. Als de fysiotherapeut na het onderzoek denkt u te kunnen helpen zal hij/zij een behandelplan aan u voorstellen. Vaak wordt van de patiënt ook enige medewerking verwacht (zoals het doen van oefeningen). Het is belangrijk dat u en uw fysiotherapeut beiden achter het behandelplan staan. Als u het er niet mee eens bent of vragen heeft is het van belang om dat te bespreken met de fysiotherapeut.

De behandeling

De behandeling volgens het behandelplan (meestal vanaf het tweede bezoek) kan onder meer bestaan uit informeren en uitleg geven over uw klachten, het geven van adviezen, houding- en bewegingstherapie, soepeler maken van gewrichten, ergonomische hulpmiddelen uittesten (kussen, brace, zooltjes), massage en fysiotechniek. Door een gerichte begeleiding leert u verantwoord bewegen. Zo wordt u ervan bewust wat goed is en wat mogelijk de problemen veroorzaakt. Dit is nodig om de klachten effectief te behandelen en herhaling te voorkomen. Samen met de fysiotherapeut werken aan uw gezondheid.

Wetenschappelijke onderbouwing van uw behandeling

De meeste fysiotherapeuten werken met vaste richtlijnen van het KNGF: Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie, waar u deze richtlijnen als patiënt zelf kan vinden: www.fysionet.nl onder het kopje “richtlijnen”. Deze richtlijnen zijn opgesteld voor diverse aandoeningen en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en worden elke paar jaar bijgesteld met de nieuwste wetenschappelijke inzichten/onderzoeken uit de hele wereld.